Pop up navigation menu
Home
 

STANFORD DAILY

INFO

PROJECT INFORMATION

CLIENT: Stanford University, Stanford Daily Newspaper
LOCATION: Historic Panama Mall, Stanford University
SIZE: 4,800 Square Feet
COST: $3,000,000

PROJECT DESCRIPTION

Stanford University needed a new home to meet the growing operational needs of the Stanford Daily newspaper. A new site was dedicated along the historic Panama Mall portion of campus where existing buildings all share a common roof forms with clerestory monitors, stucco exteriors, and clay tile roofing. New buildings must fit the strict design standards dictated by the historic buildings and their relationship to the pedestrian mall.

CAW successfully integrated a contemporary building into the strict design parameters of this important piece of the historic Stanford campus. The new home provides for the paper's continued operation and support, and reflects and supports the sense of pride that binds students and alumni of the newspaper.

HOW CAW DID THIS

  • By taking advantage of the east-west orientation, the new building yields ample daylight for the interiors and provides cross ventilation throughout the building, while minimizing harsh western sun.
  • Linking the first and second floors with openings and stairways allows the building to be cooled through natural ventilation and a nighttime purge cycle.
  • Utilizing sun shading controls solar heat gain.
  • The use of exposed wood, steel trusses, and exposed insulation systems cut construction costs and provides an open and airy work environment.
  • The architects were able to utilize existing building forms to knit the new building seamlessly into the historic Panama Mall on the Stanford campus.

KEY PARTICIPANTS

STRUCTURAL: Rinne & Peterson Structural Engineers, www.rpse.com
CONTRACTOR: Meade Construction, www.meadeconstructioninc.com

STANFORD DAILY

INFO

PROJECT INFORMATION

CLIENT: Stanford University, Stanford Daily Newspaper
LOCATION: Historic Panama Mall, Stanford University
SIZE: 4,800 Square Feet
COST: $3,000,000

PROJECT DESCRIPTION

Stanford University needed a new home to meet the growing operational needs of the Stanford Daily newspaper. A new site was dedicated along the historic Panama Mall portion of campus where existing buildings all share a common roof forms with clerestory monitors, stucco exteriors, and clay tile roofing. New buildings must fit the strict design standards dictated by the historic buildings and their relationship to the pedestrian mall.

CAW successfully integrated a contemporary building into the strict design parameters of this important piece of the historic Stanford campus. The new home provides for the paper's continued operation and support, and reflects and supports the sense of pride that binds students and alumni of the newspaper.

HOW CAW DID THIS

  • By taking advantage of the east-west orientation, the new building yields ample daylight for the interiors and provides cross ventilation throughout the building, while minimizing harsh western sun.
  • Linking the first and second floors with openings and stairways allows the building to be cooled through natural ventilation and a nighttime purge cycle.
  • Utilizing sun shading controls solar heat gain.
  • The use of exposed wood, steel trusses, and exposed insulation systems cut construction costs and provides an open and airy work environment.
  • The architects were able to utilize existing building forms to knit the new building seamlessly into the historic Panama Mall on the Stanford campus.

KEY PARTICIPANTS

STRUCTURAL: Rinne & Peterson Structural Engineers, www.rpse.com
CONTRACTOR: Meade Construction, www.meadeconstructioninc.com

> STANFORD DAILY



  • PROJECT INFORMATION

    CLIENT: Stanford University, Stanford Daily Newspaper
    LOCATION: Historic Panama Mall, Stanford University
    SIZE: 4,800 Square Feet
    COST: $3,000,000

    PROJECT DESCRIPTION

    Stanford University needed a new home to meet the growing operational needs of the Stanford Daily newspaper. A new site was dedicated along the historic Panama Mall portion of campus where existing buildings all share a common roof forms with clerestory monitors, stucco exteriors, and clay tile roofing. New buildings must fit the strict design standards dictated by the historic buildings and their relationship to the pedestrian mall.

    CAW successfully integrated a contemporary building into the strict design parameters of this important piece of the historic Stanford campus. The new home provides for the paper's continued operation and support, and reflects and supports the sense of pride that binds students and alumni of the newspaper.

    HOW CAW DID THIS

    • By taking advantage of the east-west orientation, the new building yields ample daylight for the interiors and provides cross ventilation throughout the building, while minimizing harsh western sun.
    • Linking the first and second floors with openings and stairways allows the building to be cooled through natural ventilation and a nighttime purge cycle.
    • Utilizing sun shading controls solar heat gain.
    • The use of exposed wood, steel trusses, and exposed insulation systems cut construction costs and provides an open and airy work environment.
    • The architects were able to utilize existing building forms to knit the new building seamlessly into the historic Panama Mall on the Stanford campus.

    KEY PARTICIPANTS

    STRUCTURAL: Rinne & Peterson Structural Engineers, www.rpse.com
    CONTRACTOR: Meade Construction, www.meadeconstructioninc.com